Psoriāze un uzturs. Kā uzturs var ietekmēt ādas stāvokli un vai tas var palīdzēt?
Psoriāze ir hroniska ādas slimība, kas skar aptuveni 3% pasaules iedzīvotāju. Slimības raksturīgākais simptoms ir pārmērīgas ādas šūnu veidošanās, kas izraisa ādas apsārtumu un niezi. Pētījumi liecina, ka izmainot uzturu, ir iespējams psoriāzi samazināt, ko ir pierādījušas arī manas klientes – 28 dienu notievēšanas projekta dalībnieces.
Īsumā, kas ir psoriāze?
Psoriāze ir hroniska, iekaisīga ādas slimība, kas bieži pazīstama arī kā zvīņēde. Psoriāze var ietekmēt dažādas ādas vietas, tostarp elkoņus, ceļgala, galvas ādu, rokas un kājas, un tā var izraisīt diskomfortu ikdienas dzīvē.
Psoriāze nav infekcija un tā nav lipīga, tomēr ir zināms, ka tā var tikt pārmantota, ja kāds ģimenē ar to ir saskāries. Slimības cēlonis ir saistīts ar imūnsistēmas reakciju uz ādas šūnu augšanu, kas izraisa iekaisumu un citus simptomus.
Lai gan psoriāze nav pilnībā izārstējama, daudzi cilvēki var kontrolēt savu slimību, izmantojot dažādas ārstēšanas metodes, ko ieteikuši speciālisti. Psoriāzi var samazināt gan zāļu lietošana, gan pareiza, atbilstoša ādas kopšana un, protams, arī atteikšanās no kaitīgajiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanas. Psoriāzi var ietekmēt arī stress, tāpēc ir jāpiedomā par dzīvesveida uzlabošanu kopumā.
Kādi produkti saasina psoriāzi un veicina tās attīstību?
Psoriāze un uzturs patiesībā ir cieši saistīti. Psoriāzi saasina pārtikas produkti ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, saldumi, kartupeļi un baltmaize – lietojot šos produktus psoriāze (ādas stāvoklis) var pasliktināties. Tāpat arī liels alkohola patēriņš un treknu ēdienu lietošana uzturā var negatīvi ietekmēt psoriāzi.
Kādus produktus lietot uzturā, lai samazinātu psoriāzi?
Ir izpētīts, ka aptaukošanās var saasināt psoriāzes simptomus. Tādēļ, ir svarīgi kontrolēt savu svaru un sekot līdz uzturam. Uzturā jāiekļauj pietiekams daudzums augļus, ogas un dārzeņus. Dārzeņos un augļos ir vitamīni, minerālvielas un antioksidanti, kas var palīdzēt uzlabot ādas stāvokli un mazināt iekaisumu. Daudzi pētījumi ir atklājuši, ka omega-3 taukskābes, kas atrodamas zivju eļļā (un arī linsēklās), var mazināt iekaisumu, kas saistīts ar psoriāzi.
Protams, uztura izmaiņas nekad neaizstāj medicīnisko ārstēšanu, tāpēc ir svarīgi izprast slimības raksturu un savlaicīgi sazināties ar speciālistu, lai saņemtu nepieciešamo ārstēšanu.