Kā pagatavot tofu?

Kas ir tofu un kā to pagatavot?

Tofu ir pārtikas produkts, ko ražo no sojas pupiņām. Tofu bieži tiek izmantots kā alternatīva gaļai, jo tas satur lielu daudzumu olbaltumvielu, kalciju un citas minerālvielas un vitamīnus. Tofu ir populārs produkts Āzijas virtuvē, taču to arī var atrast un izmantot daudzās citās pasaules virtuvēs. To var ēst svaigu vai sagriezt kubiņos un cept, marinēt vai iemiksēt svaigu dažādos ēdienos.

Tofu kā alternatīva gaļai

Tofu ir lielisks veids, kā uzņemt daudz olbaltumvielas gavēņa laikā – tā ir numur viens alternatīva gaļai, ko uzturā lieto gan veģetārieši, gan vegāni. Tā kā tofu ir gatavo no sojas, tas ir augu izcelsmes produkts, kas ir lieliski piemērots visiem, kuri vēlas atturēties no dzīvnieku produktiem. Turklāt tofu ir diezgan daudzveidīgs un var tikt pagatavots dažādos veidos, lai to varētu izmantot dažādos ēdienos gavēņa laikā. Tofu ir unikāls, jo tam piemīt neitrāla garša un tas var “pieņemt” kā saldu, tā sāļu garšu. Piemēram, tofu var izmantot kā aizstājēju gaļai, lai pagatavotu siltus un sātīgus ēdienus, kas būs piemēroti gavēņa laikā. Tofu var izmantot arī desertos – smūtijos, pudiņos, kūkās. Saldajos vairāk izmanto zīda tofu, kas ir maigāks un šķidrākas konsistences. Uzrakstīšu vairākus variantus, kā pagatavot tofu.

Kā pagatavot tofu – vairāki varianti

1) Tofu sagriež kubiciņos, apslaka ar olīveļļu (pavisam nedaudz), apslaka ar sojas mērci un liek cepeškrāsnī cepties līdz kamēr paliek brūni un kraukšķīgi (cep apmēram 10-15 min jau uzkarsētā cepeškrāsnī);

2) Tofu sagriež kubiciņos un cep nelielā daudzumā olīveļļas uz pannas. Laiku pa laikam apgriež no visām pusēm. Pasniedz pārkaisot ar nedaudz sāli un pipariem;

2) Var pievienot – rauga pārslas, ķiploku, sīpolu pulveri vai arī kūpinātās paprikas pulveri, lai iegūtu papildus garšu;

3) Var panēt rīvmaizē;

4) Var taisīt tofu scramble jeb tofu omleti.

Viena tofu pagatavošanas recepte

Tofu scramble jeb vegāniskā omlete

  • 100 g tofu (cietais jeb firm)
  • 100 ml sojas piens
  • 1 ēd.k.samaltas linsēklas
  • Šķipsniņa tumeriks, šķipsniņa melnie pipari, var pielikt arī čili u.c. garšvielas.

Visas sastāvdaļas sablenderēt un cept kā parasto omleti, līdz virskārta sāk palikt sausa, pagriež otru pusi. Ja nepieciešams, var pieliet vēl nedaudz sojas pienu. Ēd kopā ar svaigiem dārzeņiem, piemēram, tomātiem, gurķiem.