Ķirbju dateļu mafini – recepte
Veselīgā našķa recepte, kurā izmantojam ķirbi – ēd pat tie, kuri ķirbi uzturā nelieto! Sākumā dažos vārdos pastāstīšu, kādas labas uzturvielas satur pats ķirbis un kāpēc uzturā lietot dateles.
Ķirbis pēc smalkākas klasifikācijas, lai cik savādi neliktos, ir patiesībā oga, bet vispār tas skaitās ķirbju ģints auglis. Ķirbis ir unikāls augs, jo to lieto ne tikai uzturā, bet izmanto arī kosmetoloģijā un ārstniecībā. Kirbis satur kāliju, kalciju, magniju, vitamīnus – A, C un B grupas vitamīnus. Ķirbis satur daudz reizes vairāk beta kartīnu nekā burkāns.
Kas ir beta karotīns?
Beta karotīns ir viens no karotenoīdiem, dabisks pigments un tas ir sastopams oranžajos, gaiši dzeltenajos, kā arī tumši zaļajos augļos un dārzeņos. Visvairāk beta karotīns ir ķirbī un burkānos, bet arī salātlapās, spinātos, hurmā, aprikozēs u.c.
Beta karotīnam nonākot organismā, tas tiek pārveidots par retinolu jeb vitamīnu A. Retinols varētu teikt ir A vitamīna atvasinājums jeb daļa no A vitamīna. Lai organisms beta karotīnu pārvērstu organismā A vitamīnā, ir nepieciešamas pavisam nelielā daudzumā taukvielas, tāpēc varbūt ir dzirdēts, ka svaigi spiestai burkānu sulai iesaka pievienot pavisam nedaudz eļļu. Tas pats ieteicams arī salātiem.
Kādas īpašības piemīt datelēm?
Beidzamā laikā dateles ir kļuvis par produktu, kuru var iegādāties praktiski ikvienā lielveikalā. Dateles ir populāras ar to, ka tas ir neveselīgo našķu lielisks aizstājējs! Taču dateles ir ne tikai veselīgs našķis, papildus tam, dateles satur šķiedrvielas, vitamīnus un ir lielisks minerālvielu avots. Tieši dateles palīdz arī pret aizcietējumiem un iesaka vispārīgi pie gremošanas trakta problēmām. Dateles ir arī lielisks enerģijas avots, jo satur dabisko cukuru. Dateles ir viennozīmīgi labākas par jebkāda veida mākslīgā cukura saldumiem, jo satur daudz šķiedrvielas, kas attiecīgi neitralizē cukura (fruktozes) ietekmi uz organismu.
Piedāvāju izmēģināt vienu lielisku saldo recepti, kuras sastāvā ir gan ķirbis, gan dateles!
Ķirbju dateļu mafini – recepte
Nepieciešamās sastāvdaļas 8 gab. mafiniem:
110 g auzu pārslu milti (vai smalki samaltas auzu pārslas)
1 tējk. un ½ cepamais pulveris
¾ tējk. kanēlis
¼ tējk. malts ingvers
1/8 tējk. krustnagliņas
60 g neitrāla eļļa (var kokosa, var vīnogu kauliņu eļļu vai citu)
110 g mīkstas dateles (iesaku Rmi, Juicy)
200 g tvaicēts vai cepeškrāsnī pagatavots ķirbis (nedrīkst būt liekais ūdens klāt, tāpēc vārītu labāk nē)
Pagatavošanas gaita:
Auzu miltus sajaucam kopā ar cepamo pulveri, kanēli, ingveru un krustnagliņām. Es krustnagliņas nesmalcināju, bet gan iedrupināju masā pašus krustnagliņas galiņus – tīri aromātam. Tad pievienojam eļļu un izlobam dateles – liekot klāt mīklai tās smalki iegriežam vai arī sākumā sagriežam uz dēlīti smalkākos gabaliņos. Pēc tam pievienojam gatavo ķirbi un saspaidam ar dakšu – visu sajaucam vienā masā – var droši ar rokām maisīt . Pēc tam liekam masu keksu formiņās aptuveni pa 50 gramiem. Kopā jābūt vidēji pilnām 8 mafinu formiņām. Cepam cepeškrāsnī 180 grādos kādas 20-30 min. Ņemam ārā no formiņām, kad mafini mazliet padzisuši!