sintija_katkevica_dieta

Olbaltumvielas vegāniskā uzturā

Olbaltumvielas vegāniskā uzturā

Vegāniskā uztura nodrošinājums ar olbaltumvielām ir svarīga tēma, jo olbaltumvielas ir viena no svarīgākajām uzturvielām, kuras cilvēka ķermenim nepieciešama normālai darbībai un attīstībai.

Olbaltumvielas ir atbildīgas par muskuļu un ādas, nagu un matu veselību, kā arī par asins veidošanos un hormonu ražošanu.
Olbaltumvielas ir nepieciešamas arī imūnsistēmas spējas uzlabošanai un ķermeņa šūnu un audu atjaunošanai.

Vegāniem, kuri neēd nekādus dzīvnieku produktus, ir jānodrošina olbaltumvielas, izmantojot tikai augu izcelsmes produktus. Tomēr vegāniem jāzina, ka augu izcelsmes produkti parasti satur mazāk kvalitatīvu olbaltumvielu nekā dzīvnieku produkti, tādēļ ir jākombinē vairāki dažādi produkti, lai nodrošinātu visas nepieciešamās aminoskābes.

Kādi augu izcelsmes produkti satur visvairāk olbaltumvielas?

Lai nodrošinātu pietiekamu olbaltumvielu daudzumu vegāniskā uzturā, jālieto olbaltumvielām bagāti produkti:

  • Sojas produkti, piemēram, tofu, tempe un sojas piens;
  • Pilngraudu produkti, piemēram, auzas, rīsi, griķi u.c.
  • Dažādi pākšaugi, piemēram, zirņi un lēcas, pupiņas;
  • Dažādi rieksti un sēklas, piemēram, mandeles, zemesrieksti, ķirbju sēklas, linsēklas, čia sēklas u.c.

Vegāni var uzņemt olbaltumvielas arī no augu valsts proteīna pulveriem. Piemēram, ja zini, ka būs aizņemta diena un sanāks izlaist vienu maltīti, tad vari pagatavot smūtiju no augļiem un ogām, un papildināt to ar kādu proteīnu.

Šie ir daži augu valsts proteīna pulveru varianti:

  1. Kaņepju proteīns;
  2. Saulespuķu sēklu proteīns;
  3. Rīsu proteīns;
  4. Pupu / zirņu proteīns;
  5. Sojas proteīns u.c.